Woon_Atelierhuis Bouwpakket

Houten snelbouw casco voor woonhuis annex atelier

Beeld |Tekst |Data |Tekeningen |pdf


In opdracht voor ELLE wonen heeft Ssse|OvO associates architects vier expositieruimtes ontworpen en ingericht voor het evenement Inside Design Amsterdam 2007. In één van de ruimtes werd het Modelhuis geplaatst dat was ontworpen als halffabricaat bouwsysteem. Dit prototype is na het evenement doorontwikkeld tot een nieuwe typologie. Een snel te bouwen casco dat openstaat voor verschillende soorten gebruik en locaties waarbij vorm en functie los van elkaar komen te staan. In 2010 is dit casco hergebruikt als basis voor een villa aan het Veerse Meer in Zeeland.

Zie ook ELLE Inside Design 2007

Architectuur
Het complete casco wordt uit hout opgebouwd. In eerste instantie doet het silhouet denken aan de typologie van een traditionele woning. Echter, de rechthoekige onderpui is bekleed met verticaal geplaatste houten geveldelen en de bovenpui en het zadeldak met horizontaal georiënteerde gevelschermen. Dit verwerpt het traditionele karakter. Het houten casco wordt onderbroken door een serre bestaand uit een kasconstructie en zorgt voor een driedeling in de structuur.
Hoewel de fysieke eigenschappen van het casco vaststaan is de plattegrond flexibel. De functie wordt bepaald naar wens van de opdrachtgever en de interieurindeling wordt daarop aangepast. Doordat de serre het voor- en achterhuis van elkaar scheidt kunnen verschillende gebruiksfuncties op een duidelijke manier gescheiden worden.

Gebruik
Mogelijkheden van gebruik zijn onder andere: een woonhuis met praktijk, buurthuis, clubhuis, kinderboerderij, campinggebouw, werkplaats met kantoren, woonhuis met aanleunwoning, twee-onder-één-kap woning of een woon_atelierhuis.

Duurzame constructie
Het casco kan in drie dagen tijd worden geassembleerd omdat er voornamelijk met geprefabriceerde materialen gewerkt wordt. De binnenwanden worden uit vurenhout gemaakt dat is verlijmd tot zelfdragende elementen. De dakelementen zullen bestaan uit kokerprofielen van vurenhout, gevuld met houtvezelisolatie. Het casco is dermate constructief doorgerekend zodat het een hoge vloerbelasting aankan, waardoor de gebruiksmogelijkheden toenemen.
Zowel het horizontale gevelscherm op het dak als de verticale geveldelen aan de benedenpui worden gemaakt uit geacetyleerd grenenhout. Dit ecologisch verduurzaamde hout is zeer vormvast en waterafstotend en daarom kan het onbehandeld op de gevel toegepast worden.
De binnenwanden worden afgewerkt met leemstuc. Leem werkt dampdoorlatend en vochtregulerend waardoor het binnenklimaat op een natuurlijke wijze wordt beheerst.
Omdat al het hout in de constructie PEFC-gecertificeerd is (hout verkregen uit duurzaam beheerde bossen) en tevens een lange levensduur heeft, laat dit casco een lage ecologische footprint achter.


Locatie: bouwpakket
Opdrachtgever: eigen initiatief
Ontwerp: Ssse | OvO associates architects, Amsterdam
Ontwerpteam: Pierre Jennen, Gilbert Koskamp
Oppervlak: 354 m2
Bouwtijd: ca. 6 maandenReactiemogelijkheid gesloten