Kraan hijst aanbouw, vijf etages, over monument

18 juli 2013

Terwijl de stad nog moet ontwaken is er in twee uur tijd een houten achterhuis bij een monumentaal pand in hartje Amsterdam geplaatst.lifting in place

Het geprefabriceerde massiefhouten casco is in totaal 12 meter hoog en meet 3 bij 4 meter en heeft vijf verschillende vloerniveaus.
Het is in twee delen geassembleerd en per dieplader aangevoerd en vervolgens met een mobiele kraan over het rijksmonument heen getild en op zijn definitieve plaats gezet tussen de twee buurpanden. De totale speelruimte aan weerszijden is plusminus 10 cm. Na verankering aan de fundering wordt het dan verder van binnen en van buiten afgebouwd.

Het houten achterhuis is onderdeel van een complete duurzame renovatie van het rijksmonument, waarbij wij waar mogelijk gebruik maken van bio-ecologische materialen. Massiefhoutbouw is een milieuvriendelijke bouwmethode, het hout komt uit de duurzame bosbouw en weegt slechts een derde van een vergelijkbare constructie in beton. De houten wanden en vloeren van rond 10 cm dik bufferen bovendien warmte, zijn vochtregulerend en zorgen daarmee binnenshuis voor een gezond klimaat. Door prefabricage zijn de onderdelen zeer maatvast gezaagd en genummerd, waardoor de montagetijd op de bouwplaats tot een minimum wordt beperkt en er geen bouwafval is.

Artikel in het Parool (pdf).

Reactiemogelijkheid gesloten