Courtyard of Maandag

A sustainable and ecological seniors’ home and garden shed, Oegstgeest NL

Image |Text |Drawings |Data |Map

When one has lived an entire life long with respect to nature, as a gardener, than one desires a home that conveys such a life vision. An eighty year old barn in Oegstgeest with attached greenhouse made place for a seniors’ home.

Exterior
Ssse|OvO associates architects designed, in collaboration with Mark Siebers (Groosman Partners bv) a home that creates a relation with the methods and lifestyle of an old professional gardener and that shows an understanding of the past. Craftsmanship, creativity, sustainability and ‘down to earth’ are notions that characterize the client and formed the guidelines during the design and construction.
The former barn and greenhouse inspired the first schemes. Where the barn stood, now arises the section which houses the entrance, dining kitchen and bedrooms. The relatively small-scale proportions, use of materials and the pitched roof refer to the form of a traditional barn while at the same time modern elements have been introduced. The roof and facades are executed in Accoya wood in a horizontal pattern. The facades facing west and south, the windows are wood-slatted as a brise soleil. Due to the acetylation process the Accoya wood is dimensionally very stable and absorbs close to no moisture. Thus allowing an application without further finishing.
The living quarters have been, in dimensioning and form, inspired by the former greenhouse. This section however has been completely coated with a zinc roof. Referring to the past, this section ends in a sun lounge consisting of an Accoya wooden frame filled with glass.

Interior
The interior of the home consists entirely of wood. The walls and ceilings are formed by solid wooden sheets and give the home a pleasant acoustic. The clear pinewood, combined with daylight, finding its way in through mezzanines, makes the interior bathe in light.

Construction
The complete wooden constructive structure of this home has been made in a prefabricated solid timber construction system. This prefabricated system is dimensionally very stable and makes the casco three times lighter then when built in concrete or stone. Assembly takes only a very short time and a relatively small amount of manpower and can be fully disassembled.

moving-gif-opbouw-HvM

Sustainability
It was of importance to involve the sustainable lifestyle of the client as essential part in the home. The ecologic footprint has been minimalised by maximizing the use of sustainable and durable materials. The solid timber construction system consists of pinewood floors and walls produced in sustainably grown European forests. The acetylated redwood has been sustainably preserved gaining quality and lifespans equal to hardwood. The possibility to disassemble the home fully makes it sustainable as a fact. It can, if wished, move with its owners, prolonging the lifespan of this type of construction enormously.

Another ecological aspect is the climate control inside. The house gets its warmth from a Low Temperature Heating System (LTS), connected to a heat pump system. This system is energy efficient and has less emission of pollutants.
To produce a healthy climate inside with natural means, a vapor permeable construction is applied. The solid wood walls have moisture-regulating properties; at high humidity levels the wood collects the moisture, and it gets delivered at a low humidity level again. At the same time the wood has a large capacity to store the heat which allows the home to maintain an even and longer warmth.


Location: Terweeweg, Oegstgeest
Client: Familie Maandag-Bonte
Preliminary design: Mark Siebers, Delft
Design and elaboration: Ssse | OvO associates architects, Amsterdam
Design team: Pierre Jennen, Gilbert Koskamp
Engineer concrete: Huib van Duin, Amsterdam
Engineer wood: H.E. Lüning adviesbureau voor houtconstructies bv, Doetinchem
Contractor: Remmerswaal & Looijestijn, Wassenaar
Construction solid wood: Dörschug Holzbau, Untermauerbach D
Surface: 254 m2
Realisation: start design 2004, start construction 2009, completion 2010

Opdrachtgever

Familie Maandag-Bonte

Oegstgeest

Architect

Ssse|OvO

Amsterdam

Architect

Mark Siebers

Rotterdam

Constructeur beton

Huib van Duin

Amsterdam

Constructeur Lenotec

Luning

Doetinchem

Aannemer

Remmerswaal & Looijestijn

Wassenaar

Aannemer Lenotec

Dörschug Holzbau

Untermauerbach

Ruimtelijk programma:

Totaal

214 m2

100,0%

Woning

194 m2

90,7%

Schuur

20 m2

9,3%

Oppervlaktes:

Kavel:

Oppervlakte kavel

975 m2

100,0%

Oppervlakte woning

163 m2

16,7%

Oppervlakte tuinschuur

22 m2

2,2%

Oppervlakte onbebouwd

790 m2

81,1%

Seniorenwoning:

Bebouwde oppervlakte

163 m2

Bruto inhoud

663 m3

Bruto vloeroppervlakte

232 m2

100,0%

Constructieoppervlakte

38 m2

16,4%

Netto vloeroppervlakte

194 m2

83,6%

Gebruiksoppervlakte

168 m2

72,5%

Tijdschaal:

Start ontwerp

feb 2004

Start betonbouw

apr 2009

Start houtmassiefbouw

nov 2009

Ingebruikname

juni 2010

Bouwtijd

8 maanden


Stichtingskosten excl. BTW:

Totale stichtingskosten

474.000,-

100,0%

Voorbereidingskosten

15.000,-

3,2%

Gebouwkosten woning

415.000,-

87,5%

Gebouwkosten schuur

23.000,-

4,8%

Honoraria

21.000,-

4,5%

Totale gebouwkosten excl. BTW

415.000,-

100,0%

Algemeen, grondwerk en riolering

58.000,-

14,0%

Ruwbouw beton

40.000,-

9,6%

Ruwbouw Lenotec

81.000,-

19,5%

Afbouw, kozijnen en schil

177.000,-

42,6%

W-installatie

35.000,-

8,5%

E-installatie

15.000,-

3,6%

Sanitair

9.000,-

2,2%

Kostenkengetallen:

Bouwkosten per m3 BI

625,- per m3

Bouwkosten per m2 BVO

1.800,- per m2

Energiekengetallen:

Geklimatiseerde oppervlakte

141 m2

Warmtevraag

??? MJ/m2a

Stroomverbruik

??? kWh/m2a

Comments are closed.