Luna’s Park

RECREATION AREA HEERHUGOWAARD-ZUID Design of recreation area, natural development and ecology, public infrastructure, accommodations/pavilions, paths and bridges.

Image |Text |Data |Map



design by Gilbert Koskamp and Arno van der Mark. (under the name DRFTWD)

As an extension to Heerhugowaard work has been done since 1993 to develop a CO2-neutral VINEX residential area to an urban plan by Ashok Bhalotra (kuipers Compagnons). The landscape of 180 acres, of which 70 were destined to recreational area and nature reserve, is divided into different parts, including a bathing lake and a beach. Koskamp and Van der Mark designed the area of Hygendijk, that could be divided by its planned infrastructure into Huygendijk-east and Huygendijk-west.

DESIGN PRINCIPLES

Landscape
Huygendijk-east(Huygendijkbos) has been assigned mainly recreational functions. A green landscape of voids has been developed that puts the user at its center and provides possibilities for ones own interpretations of the notion of recreation.
Huygendijk-west has been arranged as a landscape of streams emphasizing its functioning as nature reserve. On the basis of a parametric instrument, the relationships in square meters between the different areas have been calculated, determining the earthworks between the areas. The soil is used as material shaping the space. Thus, in Huygendyck-East, a void-landscape has been created of recesses and elevations throughout the area. This void-landscape creates sheltered and isolated addresses that facilitate different modes of use. The elevated areas are spread ou like an archipelago and serve amongst others as soundproofing for the roads close-by. Huygendijk-West has been dug out to serve as a landscape of streams. An ecological water purificationplant in the form of an ecological streamlabyrinth and defosfating pool guarantees the high quality of the area’s water.
The labyrinth of streams meanders trhough the landscape where islands provide a watercourse with different speed flows past purifying plants and sedimentationbaths. Although diverse in character, the landscape of voids and the landscape of streams are spatially complementary. De present elements of water, land, vegetation and accommodations complement one another and are, as a whole, one green landscape. The various characteristics blend, making the area into a ‘blurring space’; a system of mended spaces. The park’s routing forms therein an integral part of the design. Bridges disclose and copnnect divisions of the park, thus forming important links in the design.



Usage
The various accommodations in the park facilitate all sorts of possible uses. Because the use of an accommodation has not been set up front, an ‘open characteristic’ is presented to its users. They can be appropriated as playground, event space, little crater lake for birds and vegetation, arena, or picnic spot, sheltered from wind and hidden from direct sight of passer-by’s. During different seasons the possibilities for use will change.
Different paths have been laid out throughout the park. They overlap and call at different accommodations, providing room for user interaction. A meeting point has been realised amid the routings. Here, some tribune hills have been created with an undulating concrete pavilion serving as skate park.

Ecology
The ecologic water treatment plant, applied within the labyrinth of streams and the dephosphate pond provide water of high quality within the area. Nutrients and phosphates are naturally filtered when the water flows through the labyrinth. A circulation pumping station brings water from the bathing lake into the labyrinth in which it will befiltered in approximately three days by vegetation in the water and on the banks.
The planned green leaves space for appropriation. A base has been given as fertile ground on which a natural biodiversity will arise that characterizes the park. Thus making the park an ideal place for birds and amphibians.

Art
To intensify the experience of the park, artists have been attracted to develop functional art. The landscape served as a set condition for the art, which then in turn became part of the landscape.
SUPERFLEX in co-op with NEZU AYMO architects built a pavilion for sanitary facilities, Joke Robaard created images for external information facilities, Alon Levin designed the internal information facilities and Jurgen Bey cast the concrete park furniture that have been spread over the park as stray boulders and created an artificial forest that serves as bicycle stand and waste storage facility.


Location: Recreation area Heerhugowaard Zuid (HAL location)
Client: Municipality of Heerhugowaard
Architect: DRFTWD OFFICE, Amsterdam i.c.w. Bureau Alle Hosper, Haarlem
Design team: Gilbert Koskamp and Arno van der Mark, Mark Groen, Yoshihiro Kurita, Yasuyuki Kawanishi, Berry van Elderen
Fine arts: Joke Robaard, Alon Levin, Jurgen Bey, Superflex, DRFTWD
Surface: 85000 m2
Realisation: start 2003, completion juli 2007 (opening by Prince Willem Alexander of The Netherlands)



Comments are closed.