COVER_in(side) the backyard

Rebuilding/redesign House at Kerkstraat, Amsterdam

Image |Text |Drawings |Data |Map



100% sustainable project

While the city is still asleep an annexe has been placed in the backyard of a monumental building in the centre of Amsterdam.

The solid wood casco is twelve meters high, measures three by four meters and has five distinguished floor levels.
It has been assembled in two parts and delivered by low loader. From there it has been lifted over the monument by mobile crane and placed at its final destination between the neighbouring walls. The total of the clearance on both sides is approximately 10 cm. After anchoring the structure to the foundation the work on the inside and outside will be completed.

The wooden annexe is part of a complete, sustainable redesign of this national monument using bio-ecological material wherever possible. Solid wood building is an environmentally friendly construction method, the wood stems from sustainable forestry and is only weighing a third of a comparable concrete construction. Furthermore the wooden walls and floors of about ten centimetres are storing heat and regulating moisture thus providing a healthy climate inside. The prefabricated parts are dimensionally very stable and the numbering of parts reduces the time of assembly to a minimum, leaving no construction waste.

lifting in place




Location: House with garage, Kerkstraat, Amsterdam
Client: Private
Design: Ssse | OvO associates architects, Amsterdam
Design team: Gilbert Koskamp, Pierre Jennen, Michiel Atman, Johan Rooijackers
Engineering wood: H.E. Lüning adviesbureau voor houtconstructies bv, Doetinchem
Engineering foundation: Duyts adviesbureau, Amsterdam
Foundation repair: Samson Funderingstechniek B.V., Wilnis
Consultancy soil investigation: Grondslag Bodemkwaliteitsbureau, Kamerik
Contractor: C.J. de Boer bv, Zoeterwoude
Electrical engineering: Benjamin Bühl, Haarlem
Interior: Smeulders interieurgroep Nuenen and Op16 Amsterdam
Surface: 350 m2
Realisation: start design 2009, start repair soil and foundation 2011, completion end 2013



Comments are closed.