Hof von Maandag

Een duurzame en ecologische seniorenwoning en tuinschuur, Oegstgeest

Beeld |Tekst |Tekeningen |Data |Kaart

Wanneer iemand een leven lang met respect voor natuur als hovenier gewerkt heeft, dan verlangt diegene een woning die zijn levensvisie uitdraagt. In Oegstgeest moest een tachtig jaar oude werkschuur met aangrenzende kas plaats maken voor een seniorenwoning.

Exterieur
Ssse|OvO associates architects ontwierp in samenwerking met Mark Siebers (Groosman Partners bv) een woning die aansluiting zoekt bij de werkwijze en levensstijl van de oud hovenier en begrip heeft voor het verleden. Ambachtelijkheid, creativiteit, milieubewustzijn en ‘down to earth’ zijn begrippen die de opdrachtgever kenmerken en vormden een leidraad tijdens het ontwerp- en bouwproces.
Inspiratie voor de opzet is uit de voormalige werkschuur en kas opgedaan. Op de locatie van de schuur is het gedeelte gebouwd waarin zich de entree, eetkeuken en slaapvoorzieningen bevinden. De relatief kleinschalige proporties, het materiaalgebruik en het zadeldak refereren aan het vormmodel van een traditionele schuur terwijl er tegelijkertijd moderne elementen zijn geïntroduceerd. Het dak en de gevels zijn in Accoya hout uitgevoerd en hebben een horizontaal patroon. Bij de gevels op het westen en zuiden lopen latten voor de vensters langs en werken als een brise soleil. Het Accoya hout is door het acetylatieproces zeer vormstabiel en nauwelijks vocht opnemend. Dit maakte de toepassing zonder verdere afwerking mogelijk.
Het woongedeelte is qua maatvoering en vorm geïnspireerd op de voormalige kas. Dit gedeelte is echter volledig bekleed met een zinken kap. Refererend aan het verleden eindigt dit deel in een serre bestaand uit een Accoya houten frame ingevuld met glas.

Interieur
Het interieur van de woning bestaat volledig uit hout. De wanden en plafonds bestaan uit massief houten platen en geven de woning een aangename akoestiek. Het blanke vurenhout in combinatie met het daglicht, dat via vides doorgang vindt, zorgt ervoor dat het interieur baadt in het licht.

Constructie
De volledige houten draagconstructie van dit huis is vervaardigd uit een geprefabriceerd massief houtbouwsysteem. Dit zeer maatvast geproduceerde systeem maakt het casco drie keer zo licht dan wanneer het uit beton of steen zou zijn opgetrokken. Het is in zeer korte tijd met relatief weinig mankracht te assembleren en het systeem is volledig demontabel.

moving-gif-opbouw-HvM

Duurzaamheid
Het was van belang om de milieubewuste levenshouding van de opdrachtgever als essentieel onderdeel in de woning te betrekken. De ecologische footprint is minimaal gehouden door maximaal gebruik te maken van duurzame materialen. Het massief houtbouwsysteem bestaat uit vurenhouten wanden en vloeren geproduceerd uit duurzaam verbouwde Europese bossen. Ook het geacetyleerde grenenhout is ecologisch verduurzaamd en heeft de kwaliteit en levensduur van tropisch hardhout. Het feit dat de woning volledig demontabel is gemaakt maakt het huis an sich duurzaam. Het kan desgewenst met de bewoner meeverhuizen en de levensverwachting van dit type woning wordt daardoor enorm verlengd.
Een ander ecologisch aspect is de klimaatbeheersing binnenshuis. De woning wordt verwarmt middels een Lage Temperatuurs Verwarmingssysteem (LTV), gekoppeld aan een warmtepompinstallatie. Dit systeem is energiezuinig en stoot minder schadelijke stoffen uit.
Om op een natuurlijke wijze een gezond klimaat in de binnenruimte te krijgen is er een dampopen constructie toegepast. De massief houten wanden hebben vochtregulerende eigenschappen; het hout neemt bij een hoge luchtvochtigheid het vocht op, om dat vervolgens weer af te geven bij een lage luchtvochtigheidsgraad. Tegelijkertijd heeft het een grote warmteopslagcapaciteit waardoor de woning langer en gelijkmatiger warm gehouden kan worden.


Locatie: Terweeweg, Oegstgeest
Opdrachtgever: Familie Maandag-Bonte
Voorontwerp: Mark Siebers, Delft
Ontwerp en uitwerking: Ssse | OvO associates architects, Amsterdam
Ontwerpteam: Pierre Jennen
Constructeur beton: Huib van Duin, Amsterdam
Constructeur hout: H.E. Lüning adviesbureau voor houtconstructies bv, Doetinchem
Aannemer: Remmerswaal & Looijestijn, Wassenaar
Oprichting massiefhoutbouw: Dörschug Holzbau, Untermauerbach D
Oppervlak: 254 m2
Realisatie: start ontwerp 2004, start bouw 2009, oplevering 2010

Opdrachtgever

Familie Maandag-Bonte

Oegstgeest

Architect

Ssse|OvO

Amsterdam

Architect

Mark Siebers

Rotterdam

Constructeur beton

Huib van Duin

Amsterdam

Constructeur Lenotec

Luning

Doetinchem

Aannemer

Remmerswaal & Looijestijn

Wassenaar

Aannemer Lenotec

Dörschug Holzbau

Untermauerbach

Ruimtelijk programma:

Totaal

214 m2

100,0%

Woning

194 m2

90,7%

Schuur

20 m2

9,3%

Oppervlaktes:

Kavel:

Oppervlakte kavel

975 m2

100,0%

Oppervlakte woning

163 m2

16,7%

Oppervlakte tuinschuur

22 m2

2,2%

Oppervlakte onbebouwd

790 m2

81,1%

 Seniorenwoning:

Bebouwde oppervlakte

163 m2

Bruto inhoud

663 m3

Bruto vloeroppervlakte

232 m2

100,0%

Constructieoppervlakte

38 m2

16,4%

Netto vloeroppervlakte

194 m2

83,6%

Gebruiksoppervlakte

168 m2

72,5%

 Tijdschaal:

Start ontwerp

feb 2004

Start betonbouw

apr 2009

Start houtmassiefbouw

nov 2009

Ingebruikname

juni 2010

Bouwtijd

8 maanden


Stichtingskosten excl. BTW:

Totale stichtingskosten

474.000,-

100,0%

Voorbereidingskosten

15.000,-

3,2%

Gebouwkosten woning

415.000,-

87,5%

Gebouwkosten schuur

23.000,-

4,8%

Honoraria

21.000,-

4,5%

Totale gebouwkosten excl. BTW

415.000,-

100,0%

Algemeen, grondwerk en riolering

58.000,-

14,0%

Ruwbouw beton

40.000,-

9,6%

Ruwbouw Lenotec

81.000,-

19,5%

Afbouw, kozijnen en schil

177.000,-

42,6%

W-installatie

35.000,-

8,5%

E-installatie

15.000,-

3,6%

Sanitair

9.000,-

2,2%

 Kostenkengetallen:

Bouwkosten per m3 BI

625,- per m3

Bouwkosten per m2 BVO

1.800,- per m2

 Energiekengetallen:

Geklimatiseerde oppervlakte

141 m2

Warmtevraag

??? MJ/m2a

Stroomverbruik

??? kWh/m2a

 

Kommentare sind geschlossen.