COVER_in(side) the backyard

Verbouwing/herinrichting Woning aan de Kerkstraat te Amsterdam

Beeld |Tekst |Tekeningen |Data |Kaart |PDF



100% duurzame verbouwing

Terwijl de stad nog moet ontwaken is er in twee uur tijd een houten achterhuis bij een monumentaal pand in hartje Amsterdam geplaatst.

Het geprefabriceerde massiefhouten casco is in totaal 12 meter hoog en meet 3 bij 4 meter en heeft vijf verschillende vloerniveaus.
Het is in twee delen geassembleerd en per dieplader aangevoerd en vervolgens met een mobiele kraan over het rijksmonument heen getild en op zijn definitieve plaats gezet tussen de twee buurpanden. De totale speelruimte aan weerszijden is plusminus 10 cm. Na verankering aan de fundering wordt het dan verder van binnen en van buiten afgebouwd.

Het houten achterhuis is onderdeel van een complete duurzame renovatie van het rijksmonument, waarbij wij waar mogelijk gebruik maken van bio-ecologische materialen. Massiefhoutbouw is een milieuvriendelijke bouwmethode, het hout komt uit de duurzame bosbouw en weegt slechts een derde van een vergelijkbare constructie in beton. De houten wanden en vloeren van rond 10 cm dik bufferen bovendien warmte, zijn vochtregulerend en zorgen daarmee binnenshuis voor een gezond klimaat. Door prefabricage zijn de onderdelen zeer maatvast gezaagd en genummerd, waardoor de montagetijd op de bouwplaats tot een minimum wordt beperkt en er geen bouwafval is.

inhijsen




Locatie: Woonhuis met garage Kerkstraat, Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: Ssse | OvO associates architects, Amsterdam
Ontwerpteam: Gilbert Koskamp, Pierre Jennen, Michiel Atman, Johan Rooijackers
Constructeur: H.E. Lüning adviesbureau voor houtconstructies bv, Doetinchem
Constructeur fundering: Duyts adviesbureau, Amsterdam
Funderingsherstel: Samson Funderingstechniek B.V., Wilnis
Advies grondsanering: Grondslag Bodemkwaliteitsbureau, Kamerik
Aannemer: C.J. de Boer bv, Zoeterwoude
Electrotechniek: Benjamin Bühl, Haarlem
Interieurbouw: Smeulders interieurgroep Nuenen en Op16 Amsterdam
Oppervlak: 350 m2
Realisatie: start ontwerp 2009, start herstel grondsanering en fundering 2011, oplevering eind 2013





Reactiemogelijkheid gesloten