BEE Woonhuis

Verbouwing tot moderne galerieruimte annex woning, Beetsterzwaag

Beeld |Tekst |Data |Tekeningen |Kaart



ontwerp van  Gilbert Koskamp en Arno van der Mark. (onder naam van DRFTWD)

In het Friese dorp Beetsterzwaag is een voormalig monumentaal schoolgebouw en schoolmeesterswoning verbouwd tot moderne galerieruimte annex woning.
Het resultaat toont zowel respect aan de historische context als dat het aan de eisen van een moderne woning en galerie voldoet.

Architectuur
Bij de verbouwing van de schoolmeesterswoning zijn er met name aan de zij- en achtergevels nieuwe elementen toegevoegd. Hierdoor is het historisch karakter van de voorgevel in stand gebleven. Om de nieuwe elementen te verduidelijken zijn ze met geperforeerd aluminium golfplaten bekleed. Op de begane grond is dit te zien bij de naar buiten geschoven keuken en op de verdieping bij de uitbouw. De achtergevel bestaat ook uit aluminium en valt daarmee samen met de nieuwe gevel van het schoolgebouw.
De begane grond bestaat uit één onafgebroken ruimte met een uit hout geconstrueerd kernvolume erin. Deze bevat een garderobe, toilet en een verborgen stijgpunt. Het kernvolume is als een ingezet meubel dat los in de vide staat en geeft toegang tot de ruimtes op de verdieping. De vide zorgt, middels een daklicht in de uitbouw, dat de begane grond van daglicht wordt voorzien. Een glazen vouw-schuifwand in de achterpui zorgt voor visuele verlenging van de woonruimte tot aan de gevel van het schoolgebouw. Het onderscheid tussen intern en extern vervaagt en de benedenverdieping en de patio worden één grote ruimte waarbij het schoolgebouw als de binnenwand van de buitenruimte gaat dienen.
Door de monumentale status van het schoolgebouw waren er beperkingen. Het houten tongewelf werd gerestaureerd en de hoofdindeling van de klaslokalen werd gehandhaafd.


BEE_animatie_maquette_small
De kopgevel van het gebouw is zowel aan de binnen- als buitenzijde voorzien van een voorzetgevel met een ruitvormig patroon bestaande uit aluminium dragers en kunststofplaten. De voorzetgevel heeft en tweeledig gevolg. De oude monumentale gevel wordt gesealed en daardoor visueel en feitelijk geconserveerd. Anderzijds symboliseert het tevens de modernisatie van het ensemble. De translucente gevel licht ‘s avonds op en dient zodoende, vanaf de straat gezien, als nieuw adres.
De twee voormalige klaslokalen zijn als aparte expositieruimtes ingedeeld. Beide zijn voorzien van een losstaand kernvolume dat in de grootste expositieruimte verschillende faciliteiten bevat en in de kleinere expositieruimte gebruikt wordt als depotruimte. Hierdoor ontstaan er kleinschaligere expositiemogelijkheden.

Locatie: Hoofdstraat 24, Beetsterzwaag
Opdrachtgever: Particulier
Ontwerp: DRFTWD OFFICE, Amsterdam
Ontwerpteam: Gilbert Koskamp en Arno van der Mark, Mark Groen
Aannemer: Kimsma Bouwbedrijf bv, Leeuwarden
Interieurbouw: Smeulders interieurgroep, Nuenen
Oppervlak: ca. 70 m2
Realisatie: start ontwerp 2004, oplevering 2005






Reactiemogelijkheid gesloten